Trainers

De trainersgroep van 15 trainers wisselt de loopgroepen en de trainingsvormen af. Er zijn geen vaste trainers op specifieke groepen. De trainers zijn opgeleid door de Atletiekunie op minimaal Looptrainer 3 niveau en volgen jaarlijks bijscholingen. Naast hardlooptrainers zijn er 8 wandelbegeleiders: Ad Schalkwijk, Dik Stam, Silvia Bottema, Gillian de Koning, Dicky van Vliet, Jet van Es, Peter Westerhuis en Peter van den Berg. Hieronder volgen korte profielen van de actieve trainers van de club.

Responsive image

Patrick van Rooijen

Trainer

Ik ben sinds 2008 trainer bij RCW. Tot ongeveer 2018 trainde ik zelf ook mee, maar door fysieke klachten ben ik daar helaas mee moeten stoppen. Hierdoor begeleid ik mijn trainingen op de fiets wat inmiddels voor de leden normaal gevonden wordt maar vaak voor een buitenstaander tot commentaar leidt.


Fartlek vind ik de leukste training om te geven. Het vereist wat meer voorbereiding, maar het geven van verschillende oefeningen langs de route die je bedacht hebt vind ik het leukst. Mijn training is geslaagd als alle lopers tevreden en voldaan naar huis gaan.

In het dagelijks leven werk ik als Global Software beheerder (Salesforce) bij een bedrijf in Almere.
Naast hardlopen heb ik geen specifieke hobby’s. Ik hou van sport in het algemeen en in het bijzonder van voetbal wat ik vroeger ook gespeeld hebt.

Responsive image

Dik Stam

Trainer

Na vaak geprobeerd zelf de hardloop draad op te pakken heb ik 1997 gehoor gegeven aan een oproep in de Woerdense Courant van RCW om mee te trainen met de toenmalige beginnersgroep. Dat dit een goede keuze was mag duidelijk zijn! Wat mooi is het, om te lopen bij een loopgroep als RCW, waar iedereen telt!

In 2003 is mij gevraagd of ik er geen oren naar had om looptrainer te worden. Het leek me heel leuk, dus aan de studie en oefenen in de praktijk. Ik kan jullie zeggen het ging me niet altijd gemakkelijk af. Maar in 2004 met vlag en wimpel geslaagd. Sindsdien verzorg nu al die jaren al met heel veel plezier en voldoening loop trainingen bij RCW. Vooral op de zaterdagochtend omdat ik door de weeks vaak van huis ben voor mijn werk. Het is soms een puzzel maar ik probeer altijd voor een mooie loopronde te zorgen tijdens de training want heen en weer lopen daar heb ik zelf ook een hekel aan.
Mijn favoriete trainingen zijn de Fartlek en de crosstrainingen. Met z’n allen op onverharde grond trainen in de modder en het zand. Andere mooie belevingen waren looptrainer te zijn voor de huidige Start to Run groepen en het trainen van het loopteam van de RopaRun een estafette van 560 km van Parijs naar Rotterdam met 8 lopers en vele begeleiders. Zelf heb ik er ook 5 keer aan meegedaan.

Ik zou zeggen tot de volgende training, ik kijk er naar uit!

Responsive image

David Raaphorst

Trainer

Eind 1998 ben ik begonnen met hardlopen n.a.v. een weddenschap om binnen het halfjaar een marathon te gaan lopen. Die marathon (van Rotterdam) heb ik wel uitgelopen, maar moest het bekopen met blessures. Met de wijze les dat een goede training en voorbereiding belangrijk is en goed luisteren naar je lichaam essentieel is, begon bij mij de hardloopverslaving.

Bij Runners Club Woerden (lid sinds 2002) heb ik die goede begeleiding gevonden aan de hand van prima afwisselende trainingsvormen. Nu loop ik regelmatig halve marathons en doe vaak mee aan triatlons.

Eind 2018 ben ik begonnen met de looptrainersopleiding BLT3 van de Atletiekunie en ben sinds mei 2019 als gediplomeerd looptrainer actief bij RCW. Ik vind het leuk om diverse soorten looptrainingen te geven, zoals cross of Fartlektrainingen. Voor mij is een training geslaagd als de lopers niet alleen plezier hebben tijdens en om het hardlopen. Het is ook mooi als ik lopers iets heb kunnen meegeven wat ten goede komt aan de looptechniek en dus loopgemak. Vaak zijn het de meest simpele en voor de hand liggende tips die het hardlopen makkelijker maakt. Daar help ik de lopers graag bij!

Responsive image

Patrick Diependaal

Trainer

Na jaren een leven van rock & roll begon ik in maart 2015 met start to run bij RCW. Wat ik zelf niet voor elkaar kreeg, ging bij RCW vanzelf … een half uur achter elkaar hardlopen. Met als afsluiting een examen en 5 km tijdens de Weteringloop. Dat was het begin. Daarna volgden 20 km tijdens de diepe hel in Holten en de halve marathon (Linschotenloop).
Mijn enthousiasme had geen grenzen maar het resulteerde wel in een lange blessure, ondanks alle waarschuwingen bij RCW. Ik besefte dat je niet altijd vooraan of in het rood hoeft te lopen om plezier te bleven aan de loopsport. In oktober 2016 begon ik de opleiding looptrainer van de Atletiekunie. Sinds april 2017 geef ik met veel plezier training bij RCW. Daarnaast organiseer ik met andere lopers op zondagen duurlopen ter voorbereiding op o.a. marathon Rotterdam. In het dagelijks leven ben ik ICT consultant en stap ik graag op de racefiets of mountainbike. Een triatlon staat nog op mijn verlanglijstje.

Responsive image

Marlies Verweij

Trainer

Na de geboorte van de jongste in 2008 ben ik begonnen met hardlopen omdat het een sport is die je op elk willekeurig moment kan doen, direct vanuit huis. Dit heb ik een aantal jaren alleen gedaan totdat ik het zat werd en steeds hetzelfde rondje bleef rennen. Ik zocht wat meer uitdaging en variatie in trainingen en was benieuwd naar hoe het zou zijn om in een groep te trainen. In 2016 ben ik lid geworden bij RCW. Dat bevalt erg goed en is vooral ook erg gezellig. In 2018 werd ik benaderd met de vraag of ik trainer wilde worden. Omdat dit erg goed aansluit bij mijn beroep als fysiotherapeut, waarin ik al veel doe op het gebied van hardloopanalyse en blessurepreventie en -behandeling, was dit een hele mooie aanvulling. In de winter van 2018/2019 heb ik de trainerscursus bij de Atletiek Unie gevolgd en in mei 2019 ben ik geslaagd. Ik vind het leuk dat er zoveel variatie is in trainingen, groepen en niveaus waardoor geen enkele training hetzelfde is. Een training is voor mij geslaagd als iedereen plezier in het lopen heeft gehad en vermoeid, maar ontspannen en voldaan terug bij ons clubhuis aankomt.

Responsive image

Jos van Schie

Trainer

Sinds jaar en dag ben ik trainer bij de club voor fitlopers, evenementlopers en prestatie lopers.
Het hardlopen bij Runners Club Woerden is voor mij vooral een sociale activiteit. We lopen samen een uurtje om de gezondheid te onderhouden maar het positieve effect zit hem vooral in het lekker onthaasten. Je maakt een praatje met een van de andere runners en je ontdekt de grote diversiteit onder de leden. De ene keer praat je over de reorganisatie van het plaatselijk ziekenhuis, de dementie en de problemen van een mantelzorger of de werkdruk als medewerker van een internationaal bedrijf. Voor mij is de uitdaging om iedereen lekker te laten sporten zonder het gevoel te geven dat je moeten wachten op de andere of dat je de groep ophoudt. We kunnen natuurlijk niet allemaal even hard lopen en de vorm van de dag weet je pas als je gelopen hebt. Dus is het voor een trainer zaak om het programma universeel te houden, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan trainen.

Responsive image

Emmy Overkamp

Trainer

Als kind zat ik in Zutphen bij de plaatselijke atletiekvereniging. Dit vond ik zo gezellig en leuk, dat ik dit mijn hele jeugd ben blijven doen. De leukste onderdelen vond ik het rennen, kogelstoten en speerwerpen. Dingen als sprinten en springen vond ik iets minder geslaagd. Als puber ben ik jeugdtrainingen gaan geven, waar mijn enthousiasme voor het trainerschap werd geboren.

Als student heb ik een tijd alleen voor mijzelf gelopen. Tot ik naar Utrecht verhuisde en bij AV Phoenix ging hardlopen. Tijdens het hardlopen praat ik nog wel eens, zo ook met een loopster die toen bij Phoenix jeugdtrainer was.
Zij vroeg mij om trainster te worden bij de jeugd aldaar. Gedurende 1,5 jaar heb ik in spelvorm de beginselen van atletiek en hardlopen kunnen uitleggen aan de kinderen. Tot mijn verhuizing naar Woerden.

Uit sociaal oogpunt ben ik bij RCW gaan hardlopen. Tegelijkertijd, bleef het training geven kriebelen. Daarom was ik direct enthousiast toen de vraag kwam om assistent-trainer te worden. Met heel veel werk heb ik in mei ’23 examen gedaan als looptrainer niveau 3. En met goed gevolg!

Ik vind het erg leuk om te blijven vernieuwen. En om lopers enthousiast te maken voor hardloopevenementen in de omgeving.

Responsive image

Esther Hessing

Trainer

Hardlopen is voor mij – naast mijn drukke baan op een advocatenkantoor – een heerlijke manier om te ontspannen. Extra leuk is het om met een groep te rennen door het prachtige Groene Hart van Woerden. Door de variatie in de trainingen en de diversiteit van de groep is het voor mij een uitdaging om een goede training aan te bieden met als doel iedereen met een voldaan gevoel naar huis te laten gaan.

Sinds 2014 maak ik deel uit van het trainerscorps en ik hoop dat nog vele jaren op mijn eigen(wijze) manier te kunnen blijven doen! Naast hardlopen maak ik graag een flinke wandeling of fietstocht en ik kan erg genieten van het lezen van een goed boek.

Leendert van Dommelen

Trainer

In 2010 ben ik als hardloper begonnen bij Runners Club Woerden. Na jarenlang zelf gelopen te hebben leek het mij verstandig te stap te maken naar RCW om meer variatie in mijn trainingen te krijgen. Door de diversiteit in trainingen, loopscholingsoefeningen en tips ben ik als hardloper zeer ervaren geworden en heb inmiddels enkele marathons achter de rug. Mijn favoriete trainingen zijn de crosstrainingen en intervaltrainingen. Sinds enkele jaren doe ik ook regelmatig mee aan triatlons en trailrunning. In 2014 ben ik gestart met de opleiding voor looptrainer en sinds 2015 trainer bij RCW. Ik vind het leuk lopers tips mee te geven over bv looptechniek, houding en voeding. RCW is een gezellige club waarbij iedereen op zijn eigen niveau kan trainen.

Responsive image

Laus Snel

Trainer

Enkele jaren geleden kreeg ik de vraag of de rol van hardlooptrainer iets voor mij zou zijn. Daar heb ik over nagedacht en het leek mij wel wat. Kort daarna ben ik gestart met de opleiding en in april 2014 ben ik toegetreden tot het trainerscorps van Runners Club Woerden. Het is erg leuk om enthousiaste lopers te begeleiden, het verzorgen van de trainingen geeft mij dan ook energie. De variatie in de trainingen spreekt mij als loper zeer aan en daarbinnen is de crosstraining persoonlijk mijn favoriet. Naast hardlopen houd ik o.a. van muziek, wandelen en fietsen. Tot gauw bij Runners Club Woerden!

Responsive image

Diane Bombeld

Trainer

Als student liep ik twee keer de Batavierenrace van Nijmegen naar Enschede. Maar wat me toen makkelijk afging, kreeg ik later niet meer voor elkaar. De start to run cursus in 2005 zorgde ervoor dat ik binnen een paar maanden aan de start stond van de Linschotenloop. 5,5 km en de finish met gemak gehaald. Mijn enthousiasme voor hardlopen was weer terug!

Nu geef ik sinds 2008 met plezier hardlooptrainingen aan alle groepen van RCW. Runnersclub Woerden is een hardloopvereniging waarbij iedereen zich snel thuis voelt. Voor mij kan het weekend niet beter beginnen dan met mijn clubje een lekker stuk lopen door Woerden. Het is de afwisseling van de trainingen, de enthousiaste trainers en de gezelligheid wat RCW een fijne vereniging maakt. En dat we vier keer per jaar een loop op locatie
organiseren geeft het lidmaatschap nog iets extra’s.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat nieuwe leden zich thuis voelen bij RCW. Voordat je bij ons komt trainen nemen we contact met je op, maak je kennis met één van onze trainers en weet je in welke groep je kunt starten. Je kunt vier keer gratis meetrainen en daarna besluit je of je lid wordt. Als trainers geven we een afwisselende training met een verantwoorde warming up, loopscholingsoefeningen, een uitdagende kern en tot slot een cooling down.
Lekker kunnen lopen in groepsverband kan bij RCW. Welkom!

Responsive image

Cas van Zweeden

Trainer

Tijd voor wat anders. Meer vrije tijd, of gewoon omdat ik het leuk vind te doen, ik weet het niet. Maar ik mag weer trainingen gaan verzorgen bij de RCW.

In 1996 alweer heb ik mijn TLG3 diploma gehaald, nadat ik niet lang daarvoor lid was geworden bij de RCW. Toen had de club trainers nodig. Volgens mij waren er alleen Jo, Cora Ad en Marcel en zo nu en dan de vrouw van Jo. De club was groeiende, meer trainers, en ambities werden groter.
Zo ook bij mij. Van hardlopen op de weg, de Roparun, crossen, berglopen, orientatielopen met Erwin, trails, survivallopen met Erwin, prutraces met Bert, adventureraces met dochterlief, kwam ik terecht bij triathlons tot extreem met Jacq. De zin is er nog steeds, maar het mag wat rustiger.
Ik heb toen zo’n 9 jaar training gegeven bij de RCW, toen vond ik het wel even welletjes. Later ben ik bij de triathlon gaan trainen. Daar ben ik toen gevraagd om looptrainingen te verzorgen, want Siem Appeldoorn hield er langzamerhand mee op. Van trainer naar hoofdtrainer en daarom het toch wel noodzakelijke TLG4 gehaald. Met triathlon is het namelijk van belang om te periodiseren, zeker als je 3 disciplines doet.
Eigenlijk omdat Jacq en ik gingen verhuizen en een reusachtige verbouwing te doen was, ben ik gestopt als trainer. Nu, met het huis bijna klaar heb ik ook wat meer tijd om te trainen bij de club. Het blijft toch veel leuker om dat in een groep te doen.
Nog steeds ambitieus, eager to learn, de uitdaging aangaan, en dat weer delen met anderen, ik ben er klaar voor.

Nevil Jager

Trainer

Inmiddels ben ik al weer met veel plezier zo een 15 jaar lid van RCW. Daarnaast heb ik sinds afgelopen juni ‘22 met succes de trainersopleiding Bewust Hardlopen van REactive volbracht en geef ik ook training bij RCW (aan groep 2 t/m 4). Het waren 6 boeiende en enerverende cursus zondagen in IJsselstein, die een mooie mix van theorie en praktijk omvat, gericht op meer loopplezier en minder belasting voor het lichaam. Bij Bewust Hardlopen staan techniek en beleving van het hardlopen voorop en de afstand en snelheid zijn van secundair belang.
Zeker weten een wat andere kijk op het hardlopen, maar wel een die (ook) goed aansluit bij de hardloop populatie van RCW.