Trainingsvormen

Runners Club Woerden biedt trainingen die variëren in intensiteit, omvang en dynamiek. De trainingen zijn grofweg verdeeld in drie groepen: duurloop, interval en een combinatie van deze twee.

Duurloop

Het doel van een duurloop is om de inspanning aeroob te houden. Dat betekent dat je op basis van zuurstof (zonder ademnood) hardloopt. De duurlopen bij RCW lopen we op basis van hartslagzones (zie trainingsintensiteit). We proberen alle zones te trainen om het totale duurvermogen zo groot mogelijk te krijgen.

Duurloop zone 1

Herstelloop na een wedstrijd met een kern van 15 minuten voor groep 4 lopers tot 45 minuten voor groep 1 lopers. Deze zone komt in RCW trainingen weinig voor.

Duurloop zone 2

Gericht op basisuithoudingsvermogen met een kern van 30 minuten voor groep 4 lopers tot 3 uur voor groep 1 lopers.

Duurloop zone 3

Gericht op het verbeteren van het aerobe vermogen met een kern van 30 minuten voor groep 4 lopers tot 2 uur voor groep 1 lopers.

Duurloop zone 4

Lopen tegen de anaerobe drempel, meestal ongeveer het 10 km wedstrijdtempo. De kern duurt voor groep 4 lopers 15 minuten en voor groep 1 lopers 30 min.

Duurloop zone 5

Lopen boven de anaerobe drempel om het verdragen van lactaat/verzuring in de spieren te verbeteren. Deze zone wordt bij RCW niet getraind.

Mengvormen

Wisselduurlopen, crescendo, piramidelopen en fartlek worden gebruikt. Ook wordt er met duurlopen gevarieerd in ondergrond zoals cross- en heuvelduurlopen.

Responsive image

Interval

Bij een intervaltraining wissel je snellere tempo's en langzamere tempo's (je rustmoment) met elkaar af. Het doel van een intervaltraining is om enerzijds te leren in een sneller tempo hard te lopen en anderzijds om een hoger hardlooptempo langer vol te houden.
Omdat de hartfrequentie bij intervaltrainingen geen goede graadmeter meer is en het doel is om snelheid te verbeteren, lopen we de intervallen op snelheid (meestal rondom de anaerobe drempel, dus vergelijkbaar met zone 4).

Interval kort extensief
Afstand: 100 tot 300 meter
Pauze: 20 – 90 seconden
Omvang: 3.000 (groep 4) – 6.000 meter (groep 1)
Interval midden extensief
Afstand: 400 – 800 meter
Pauze: 30 – 120 seconden
Omvang: 4.000 (groep 4) – 8.000 meter (groep 1)
Interval lang extensief
Afstand: 1.000 – 3.000 meter
Pauze: 30 seconden – 4 minuten
Omvang: 5.000 (groep 4) – 10.000 meter (groep 1)

Bovengenoemde mengvormen kunnen ook worden toegepast op een intervaltraining.